Ανακοινώσεις

10 Νοε 2021
!!! ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ !!!

Εορταστική προσφορά για όμορφα Χριστούγεννα! Από 15/11/21 εώς 20/12/21 Botox+ 1 ampulla Υαλουρονικού 300 ευρώ + ΦΠΑ!

09 Οκτ 2020
ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΜΙΚΡΟΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΑΠΟ 50€

Η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, συρρικνώνει τους πόρους και αφήνει την επιδερμίδα λεία και καθαρή. Επιπλέον, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέας, σφριγηλής και ελαστικής επιδερμίδας. Σε συνδιασμό με την ενυδάτωση δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΣΦΙΞΗΣ(ΤΡΙΠΟΛΙΚΕΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΩΤΗΤΕΣ-TRIPOLLAR®) ΑΠΟ 50€

Θερμαίνουν τους ιστούς του χορίου, τα λιποκύτταρα και τα κύτταρα κολλαγόνου που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, μέχρις ότου αυτά συσταλούν και το δέρμα γίνει πιο σφικτό. Επιπλέον, ως αντίδραση στην εσωτερική θερμική βλάβη για την αποκατάστασή της, ο οργανισμός ενεργοποιεί τους ινοβλάστες για την παραγωγή νέου κολλαγόνου, παρέχοντας έτσι μακροχρόνια σύσφιξη του δέρματος με αποτέλεσμα ένα υγιέστερο, πιο λείο δέρμα και μια πιο νεανική εμφάνιση.

 

LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

Γυναικείο full body (full πόδια-full μπικίνι-μασχάλες) 150€ ανά συνεδρία.

Ανδρικό full body (πλάτη-ώμοι-μέση-θώρακας-κοιλιά) 150€ ανά συνεδρία.

 

 

 

*ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ

10 Φεβ 2020
Υγιές και σφριγηλό σώμα χωρίς κυτταρίτιδα!

16 Ιουλίου 2019

Το καλοκαίρι μαζί με τον καιρό αλλάζει και η διαθεσή μας ολοένα προς το καλύτερο. Ευαίσθητο σημείο καί μόνιμος φόβος κάθε γυναίκας είναι η ύπαρξη/εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Πώς μπορούμε να έχουμε ένα σώμα σφριγηλό χωρίς κυτταρίτιδα;

Tripollar RF body and skin treatment

Σύγχρονη μέθοδος σύσφιξης και περιποίησης του δέρματος, είτε στο σώμα, είτε στο πρόσωπο είναι η μέθοδος Tripollar RF body and skin treatment. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην ηλεκτρολιπόλυση μέσω τριπολικού ηλεκτρικού πεδίου συγκεκριμένης συχνότητας (RF).

Η εφαρμογή τέτοιου ηλεκτρικού πεδίου δημιουργεί εσωτερικά στο λιπώδη ιστό ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής έντασης και πόλωση με αποτέλεσμα να προάγει την τοπική λιπόλυση καθώς και ενεργοποίηση των ινοβλαστών οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη για τη σύσφιξη του δέρματος. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, χωρίς ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Endermologie ( LPG) Σώματος

Πρόκειται για την νέα γενιά endermologie, που απαιτεί λιγότερες θεραπείες και έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στόχος είναι η βαθιά κυτταρίτιδα, η σύσφιξη, η τόνωση και η λιποδιάλυση.

Η θεραπεία γίνεται με ειδικούς  κυλίνδρους (μηχανικό λιπομασάζ) που διεγείρουν την κυκλοφορία της λέμφου, με αποτέλεσμα να αποβάλλεται πιο εύκολα το λίπος. Παράλληλα, διευκολύνεται η παραγωγή κολλαγόνου. Οι ειδικοί κύλινδροι εφαρμόζονται στο δέρμα και κινητοποιούν τα κύτταρα του. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται όχι μόνο αναδιάταξη του λίπους αλλά και σύσφιξη.

Μεσοθεραπεία Σώματος

Θεωρείται ως η καλύτερη μέθοδος της αισθητικής ιατρικής για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και της δερματικής χαλάρωσης, αλλά και άλλων αισθητικών προβλημάτων (ρυτίδες, τριχόπτωση, γήρανση του δέρματος, αλωπεκίες κλπ.).

Εφαρμόζεται με την τεχνική των μικροενέσεων “micro-injections” ή “multi-pricking” στις πάσχουσες περιοχές χρησιμοποιώντας μικροβελόνες μεγέθους 4mm (τόσο μικρές σαν τις τρίχες από τις βλεφαρίδες) με το Mesogan (ειδική συσκευή έγχυσης) χωρίς καθόλου πόνο.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως φυτικά σκευάσματα (εκχυλίσματα βοτάνων όπως  melilotus/hamamelis, cynara scolymus, hedera helix, fucus vesiculosus, arnica montana, silicae κλπ) που αυξάνουν τη λιπόλυση και διευκολύνουν την απελευθέρωση των λιποκυττάρων με αποτέλεσμα σύσφιξη και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες (καφεΐνη, προκαίνη, πεντοξυφιλίνη, υαλουρονιδάση κλπ) που έχουν λιπολυτικές, αγγειοσυσταλτικές, συσφικτικές και αποιδηματικές ιδιότητες βελτιώνοντας τη μικροκυκλοφορία  και την αποδόμηση των λιποκυττάρων.Απαιτούνται περίπου δέκα θεραπείες κάθε δέκα με 15 ημέρες και θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος κάθε χρόνο.

Lipolaser (Κυτταρίτιδα-Λιπόλυση)

Το χαμηλής συχνότητας λέιζερ ρευστοποιεί τον λιπώδη ιστό και κάνει πορώδη (διάτρητη) τη μεμβράνη των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό τους να «χύνεται» στον χώρο μεταξύ των κυττάρων. Από εκεί, καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλεται.
Είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Συνιστώνται 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα (μέρα παρά μέρα), για 2 με 4  εβδομάδες. Κάθε συνεδρία διαρκεί 15΄ και εφαρμόζεται στην περιφέρεια, τη μέση, την κοιλιά και τους γοφούς.
Η χρήση του Laser οδηγεί σε μείωση κατά μέσο όρο 8 πόντων από την περιφέρεια. Οι αλλαγές είναι αισθητές 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. 
Θεωρείται ασφαλής μέθοδος, αλλά δεν συστήνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας εξαρτάται και από την περιοχή του σώματος όπου εφαρμόζεται. Στα «εύκολα» σημεία ανήκει η κοιλιά. Ακολουθούν οι γλουτοί, το εσωτερικό των μηρών, τα γόνατα και τα μπράτσα.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)

www.drkalogeropoulos.com

www.dermaestheticlinic.com

10 Φεβ 2020
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Πόσα γνωρίζουμε για αυτά;

8 Σεπτεμβρίου 2019

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ομάδα νοσημάτων που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Το δέρμα κι οι βλεννογόνοι προσβάλλονται στα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα, γεγονός που τονίζει τον ρόλο του δερματολόγου στην διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων. Είναι από πιο διαδεδομένες ασθένειες, που δεν «ξεχωρίζουν» ηλικία, φύλο, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα πιο συχνά νοσήματα είναι τα κονδυλώματα (HPV), η μολυσματική τέρμινθος, η ουρηθριτιδα, ο έρπης και τελευταία επανέκαμψε η συφιλη. Πόσα όμως, γνωρίζουμε για αυτά;

ΚΟΝΔΥΛΏΜΑΤΑ Τα γεννητικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα, την περιγεννητική περιοχή και την περιοχή του πρωκτού και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Η θεραπεία με υπερπαλμικό laser CO2 εξαχνώνει τις βλάβες, χωρίς υποτροπή συνήθως, ανώδυνα, αναίμακτα και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση με laser διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας με τοπική αναισθησία.

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΉ ΤΈΡΜΙΝΘΟΣ Η μολυσματική τέρμινθος είναι μολυσματική δερματοπάθεια ιογενούς αιτιολογίας, ενώ προσβάλλει κυρίως τη γεννητική περιοχή του άνδρα και της γυναίκας, καθώς και τις μηρογεννητικές πτυχές. Είναι νόσος που μεταδίδεται με άμεση επαφή από τις βλάβες του δέρματος από άτομο σε άτομο. Η θεραπεία με υπερπαλμικό laser CO2 εξαχνώνει τις βλάβες χωρίς υποτροπή συνήθως, ανώδυνα, αναίμακτα και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά με χρήση τοπικής αναισθησίας.

ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ Πρόκειται για μια χρόνια ή οξεία φλεγμονή της ουρήθρας. Συνήθως οφείλεται σε αποικισμό της από μικροοργανισμούς. Συχνά οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Προσβάλλει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Μπορεί να μεταδοθεί και με την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Τα φάρμακα που χορηγούνται έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της ουρηθρίτιδας, καθώς και την πρόληψη εξάπλωσής της. Εάν η μόλυνση οφείλεται σε βακτήριο, είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών.

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΏΝ ΟΡΓΑΝΏΝ Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 αλλά μπορεί να προκληθεί και από τον HSV-1 και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, με άτομο το οποίο φέρει τον ιό. Τα πρώτα συμπτώματα του ενδέχεται να μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης καθώς και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αργότερα, μικρές φυσαλίδες γεμάτες υγρό ενδέχεται να εμφανιστούν, οι οποίες μπορεί να «σπάσουν» και να γίνουν επώδυνα έλκη ή διαβρώσεις. Τα συμπτώματα βελτιώνονται από μόνα τους, οι πληγές κλείνουν και ο ιός γίνεται ανενεργός, αλλά παραμένει στο σώμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η χορήγηση αντιικών φαρμάκων μειώνει τη βαρύτητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση συχνών επεισοδίων συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιιικής αγωγής, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα και η βαρύτητα των υποτροπών.

ΣΥΦΙΛΗ Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται συνήθως σεξουαλικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν η σύφιλη διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια, είναι εύκολο να θεραπευτεί με χάπια, με ενδοφλέβια έγχυση ή ενδομυϊκή ένεση.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD
Ειδικός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)
www.drkalogeropoulos.com
www.dermaestheticlinic.com

10 Φεβ 2020
Θεραπείες για να λάμψετε!

4 Ιανουαρίου 2020

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (PRP–VAMPIRE LIFT)

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο της αισθητικής Δερματολογίας η οποία έχει πολλαπλή δράση ως προς την αναζωογόνηση των ιστών του προσώπου. Με τους αυξητικούς παράγοντες ο ιστός του δέρματος αναπλάθεται πιο γρήγορα. Εφαρμόζεται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, τις  ρυτίδες του προσώπου, τη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος, καθώς και την αντιμετώπιση άλλων αισθητικών προβλημάτων όπως ουλές, αλωπεκία και τριχόπτωση και διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μεσοθεραπεία μιας και τα αποτελέσματά της είναι εμφανή έως και 1 χρόνο μετά την θεραπεία. Για μακροχρόνια αποτελέσματα συνιστάται επανάληψη της εφαρμογής ανά 2-3 μήνες.

ΑΗΑ PEELING

Είναι γνωστό ότι τα οξέα φρούτων μειώνουν τις συνεκτικές δυνάμεις μεταξύ των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και έτσι ενεργοποιείται η φυσική διαδικασία κυτταρικής ανανέωσης. Η επιδερμίδα αποκτά απαλή υφή, λάμψη και υγιή όψη, ενώ γίνεται περισσότερο συμπαγής και ανθεκτική.Για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να γίνουν 3-4 επαναλήψεις.

Τα διαλύματα απολέπισης με γλυκολικό οξύ μόνα ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους μπορούν να αποτελέσουν ιδεώδεις λύσεις σε πολλά δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, το μέλασμα (πανάδες), οι ακτινικές υπερκερατώσεις, οι ρυτίδες, οι ηλιακές φακίδες κα

OxyGeneo™ ΑΠΟΛΕΠΙΖΕΙ, ΟΞΥΓΟΝΩΝΕΙ, ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΙ

Tο OxyGeneo™ είναι η one-stop περιποίηση προσώπου που απαλύνει τις λεπτές γραμμές, μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων, αναζωογονεί το θαμπό και άτονο δέρμα και προσφέρει ένα ορατά λαμπερό και υγιές δέρμα. Το OxyGeneo™ ενεργοποιεί το φυσικό μηχανισμό του οργανισμού και διοχετεύει οξυγόνο στην περιοχή θεραπείας. Ταυτόχρονα, απολεπίζει το δέρμα και δημιουργεί το βέλτιστο περιβάλλον για τη διοχέτευση και απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών ουσιών τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά.

Θα δείτε τα φυσικά πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας θεραπεία. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα ωστόσο, συνιστάται να κάνετε μια ολοκληρωμένη σειρά θεραπειών (4-6 ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τις ανάγκες του δέρματος).

BOTOX-DYSPORT

Είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης. Περιλαμβάνει μια σειρά από μικροσκοπικές εγχύσεις με BOTOX στην περιοχή του προσώπου από Ιατρό Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό. Η συγκεκριμένη αγωγή είναι η Νο 1 θεραπεία σε όλο τον κόσμο μιας και συνδυάζει θεαματικά αποτελέσματα, ελάχιστο χρόνο εφαρμογής, αναστρέψιμο αποτέλεσμα, καμία παρενέργεια και χαμηλό κόστος σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα έρχονται σταδιακά, διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10’. Οι μονάδες  του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να καθοριστεί από τον ιατρό, ο οποίος κρίνει και αποφασίζει τα ακριβή σημεία, στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνήθως, δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό μιας και ο πόνος είναι ανεπαίσθητος, ενώ σε περίπτωση ενόχλησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τοπική αναισθητική κρέμα.

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Το υαλουρονικό οξύ είναι δομικό συστατικό του δέρματος που φυσιολογικά υπάρχει σε όλους μας, αλλά η παρουσία του μειώνεται με την πάροδο των ετών.Το υλικό αυτό ενίεται αμέσως κάτω από το δέρμα με λεπτότατες βελόνες και η όλη διαδικασία δεν πονά σχεδόν καθόλου (με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας). Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και διαρκεί αρκετούς μήνες (6 έως 9).

Πρόκειται για υλικά, τα οποία ενίονται εντός του δέρματος με σκοπό να βελτιώσουν τις λεπτές ή τις βαθιές ρυτίδες, τις ρινοπαρειακές αύλακες, τα ζυγωματικά, τον όγκο των χειλιών, τις ατροφίες ή την εμφάνιση των ουλών, τις λεπτές ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια.

Η θεραπεία στοχεύει στην εξαφάνιση των ρυτίδων της επιφάνειας του δέρματος, γεμίζοντας την πτύχωση κάτω από αυτές. Εμφανίζει άμεσα αποτελέσματα και η εφαρμογή της γίνεται εύκολα μέσα σε 30 λεπτά. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό τι ακριβώς μπορείτε να περιμένετε μετά από κάθε εμφύτευση, όπως επίσης να καθορίσετε σε ποιες περιοχές του προσώπου σας μπορεί να εφαρμοστεί.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD

Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)

 

www.drkalogeropoulos.com

www.dermaestheticlinic.com

22 Δεκ 2011
Προσφορά

Προσφορά 50% στις laser θεραπείες και 30% στις ενέσιμες (botox, fillers, μεσοθεραπείες)

01 Ιούλ 2011
Καλοκαίρι και προστασία!

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ο ήλιος καίει από πολύ νωρίς το πρωί. Οφείλουμε να προστατευόμαστε εμείς και τα παιδιά μας, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας: Αντιηλιακό 20 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο, ανανέωσή του κάθε δύο ώρες και καπέλο οπωσδήποτε!Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανάλογα και με τον τύπο δέρματος που διαθέτετε, μπορείτε να βρείτε στο μενού ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, στην αντίστοιχη υποκατηγορία. Καλό καλοκαίρι!

03 Δεκ 2010
Περιποιηθείτε τον εαυτό σας εν όψει εορτών!

Οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές πλησιάζουν! Εποχή δώρων! Μαζί με τις προετοιμασίες για τα γιορτινά τραπέζια και τις ατελείωτες ώρες ψαξίματος για δώρα, κάντε ένα δώρο και στον πολύτιμο φίλο σας: τον εαυτό σας! Ενημερωθείτε από τον τομέα Δερματολογία, ανακαλύψτε τις προσωπικές σας ανάγκες και περιποιηθείτε τον εαυτό σας χαρίζοντάς του το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Για να έχετε και εσείς την λάμψη και την ομορφιά των πιο χαρούμενων εορτών του χρόνου, κλείστε έγαιρα το ραντεβού σας με τον Δρ. Καλογερόπουλο! Καλές Γιορτές!

Βασ. Γεωργίου 20 & Κουντουριώτου 147, 18535 Πειραιάς, 1ος Όροφος,
Τηλ.: 210 4122 095, Κιν.: 693 2589 828,
Φαξ: 210 4122 384,
e-mail: info@drkalogeropoulos.com

Newsletter

Για να λαμβάνετε τα νέα μας

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ - ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ

Η παρουσία αυξημένης τριχοφυΐας διαιρείται σε δυο νοσολογικές οντότητες την υπερτρίχωση που αφορά και στα δυο φύλα και τον δασυτριχισμο, που αφορά μόνο στις γυναίκες.

Υπερτρίχωση ονομάζεται η αυξημένη ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος που δεν επηρεάζονται από τα ανδρογόνα.

Χωρίζεται στη  γενικευμένη στην εξαρτώμενη από φάρμακα και στην οφειλόμενη σε διάφορα νοσήματα.

Η γενικευμένη υπερτρίχωση μπορεί να είναι συγγενής,  η οποία οφείλεται σε διάφορα σύνδρομα η επίκτητη, η οποία σχετίζεται συνήθως με εσωτερική κακοήθεια, κυρίως γαστρεντερικου, πνευμόνων ή μαστού και μπορεί να προηγείται αρκετά χρόνια από τη διάγνωση του νεοπλάσματος.

Τα φάρμακα που προκαλούν υπερτρίχωση είναι

 • Διφαινυλυδαντοίνη κυρίως στο πρόσωπο και στο θώρακα
 • Διαζοξίδη στο 50 % των ασθενών που λαμβάνουν το φάρμακο
 • Μινοξυδίλη
 • Κυκλοσπορίνη στο 80 % των ασθενών που λαμβάνουν το φάρμακο
 • Βενοξαπροφαίνη κυρίως πρόσωπο και άκρα
 • Στρεπτομυκίνη
 • Συστηματικά κορτικοστεροειδη κυρίως μέτωπο, κροτάφους, ζυγωματικά
 • Τοπικά κορτικοστεροειδή στα σημεία εφαρμογής
 • Τοπικά ανδρογόνα
 • Πενικιλλαμίνη μακραίνει και τραχαινει τις τρίχες κυρίως στον κορμό
 • και τα ψωραλενια στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.


Διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με υπερτρίχωση είναι

 • Πορφυρίες κυρίως η ερυθροποιητικη και η cutanea tarda
 • Επιδερμόλυση Bullosa
 • Τρισωμία 18
 • Δερματομυοσίτις
 • Υποσιτισμός
 • Νευρογενης ανορεξία


Δασυτριχισμός ονομάζεται η ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος παθολογικές για τις γυναίκες που επηρεάζονται από τα ανδρογόνα, όπως το άνω χείλος, οι παρειές, το πηγούνι, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η ράχη, οι γλουτοί και οι έσω επιφάνεια των μηρών.

Οφείλεται σε ενδοκρινολογικές διαταραχές, σε νοσήματα των ωοθηκών, σε φάρμακα και τέλος υπάρχει και ο ιδιοπαθής δασυτριχισμος.

Οι διαταραχές των ενδοκρινών αδένων που προκαλούν δασυτριχισμό είναι

 • Νόσος Cushing
 • Σύνδρομο Cushing
 • Έκτοπη παραγωγή ACTH
 • Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι των ενδοκρινών αδένων που παράγουν ανδρογόνα
 • Συγγενής υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων


τα νοσήματα των ωοθηκών που προκαλούν δασυτριχισμό είναι

 • όγκοι των ωοθηκών καλοήθεις και κακοήθεις
 • σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που συνίσταται σε ακμή αλωπεκία μελανιίουσα ακανθωση παχυσαρκία μηνορραγία ολιγομηνόρροια αμηνόρροια και  στειρότητα
 • Αυξημένα επίπεδα της LH και του λόγου LH/FSH
 • Αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων


Τα φάρμακα που προκαλούν δασυτριχισμό είναι

 • Ανδρογόνα
 • Αναβολικά στεροειδή


Τέλος,  ο ιδιοπαθής δασυτριχισμός συνήθως φυλετικής προέλευσης που παρατηρείται, κυρίως στους λευκούς, λιγότερο στους μαύρους και ακόμα λιγότερο στους ασιάτες, επίσης παρατηρείται σε μεταεμμηνοπαυσιακες γυναίκες, όταν παύουν να βρίσκονται υπό την επήρεια των οιστρογόνων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ

Παρότι συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται για Laser αποτρίχωση ανήκουν στην κατηγόρια των ατόμων με ιδιοπαθή δασυτριχισμό, καλό είναι να ελέγχεται πλήρως το ιστορικό τους για πιθανό σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Ιδίως αν αναφέρουν ξαφνική έναρξη και ταχεία εξέλιξη της τριχοφυΐας, αμηνόρροια ή γενικά διαταραχές έμμηνου ρύσεως.

Επίσης, αν υπάρχει κλινική εικόνα συνδρόμου Cushing, αρρενοποιητικού συνδρόμου, ακμή, ανδρογεννετικού τύπου αλωπεκία, αυξημένη μυική μάζα, σωστό είναι να διενεργείται περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος μετρώντας ελεύθερη και ολική τεστοστερόνη, δευδροεπιανδροστερόνη (DHEA) και θειική δευδροεπιανδροστερονη (S-DHEA), προλακτίνη, LH και FSH και παραπομπή του ασθενούς αναλόγως των αποτελεσμάτων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνήθως πρόκειται για συστηματική και τοπική θεραπεία

Κατά τη συστηματική θεραπεία χορηγούνται

Αντιανδρογόννα (οξεική κυπροτερόνη), Σπιρονολακτόνη ή φιναστερίδη με σκοπό τη  μείωση του ένζυμου 5-α ρεδουκτάση, που ευθύνεται για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε Διυδροξυτεστοστερόνη στο τριχυκό θύλακο.

Κορτικοστεροειδή για την καταστολή εκρρισεως κορτικοτρόπου ορμόνης και μείωση της παραγωγής ανδρογόνων από τους ενδοκρινείς αδένες.

Αντισυλληπτικά, τα οποία εμποδίζουν τη σύνθεση ανδρογόνων από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια μειώνοντας τα επίπεδα LH & FSH .

Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει

Εκρίζωση με τσιμπιδάκι, μόνο όμως σε μικρές περιοχές

Ξύρισμα με το μειονέκτημα της ταχείας επανεμφάνισης

Κερί πλεονεκτεί έναντι του ξυρίσματος ως προς τη διάρκεια, αλλά δημιουργεί ερεθισμούς στο δέρμα και συχνά θυλακιτιδες

Λεύκανση των τριχών με υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελεί μια λύση καμουφλάζ

Κερατολυτικες ουσίες στρόντιο η σουλφιδικό βάριο 20%, επίσης με το μειονέκτημα της ταχείας επανεμφάνισης

Ηλεκτρόλυση, κατά την οποία με λεπτή βελόνη φτάνουμε στο θύλακο της τρίχας καταστρέφοντάς τον με ηλεκτρικό ρεύμα. Αξιόπιστη μέθοδος με μόνιμα αποτελέσματα, αλλά χρονοβόρα και επώδυνη

Εκλεκτική φωτοθερμόλυση με Laser διαφόρων τύπων και μήκους κύματος, όπου η θερμική ενέργεια μεταφέρεται εκλεκτικά στο θύλακο της τρίχας χρησιμοποιώντας ως αγωγό το χρωμοφόρο, δηλαδή τη μελανίνη του στελέχους της τρίχας, με σκοπό να προκαλέσει θερμική καταστροφή της ανατομικής μονάδος της τρίχας.

Μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα και φαίνεται ότι υπερέχει, λόγω του ότι είναι εύκολα εφαρμόσιμη, ανώδυνη και με πιο μακροχρόνια αποτελέσματα.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Banner_kalogeropoulos