Ανακοινώσεις

10 Νοε 2021
!!! ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ !!!

Εορταστική προσφορά για όμορφα Χριστούγεννα! Από 15/11/21 εώς 20/12/21 Botox+ 1 ampulla Υαλουρονικού 300 ευρώ + ΦΠΑ!

09 Οκτ 2020
ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΜΙΚΡΟΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙ & ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΑΠΟ 50€

Η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, συρρικνώνει τους πόρους και αφήνει την επιδερμίδα λεία και καθαρή. Επιπλέον, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέας, σφριγηλής και ελαστικής επιδερμίδας. Σε συνδιασμό με την ενυδάτωση δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΣΦΙΞΗΣ(ΤΡΙΠΟΛΙΚΕΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΩΤΗΤΕΣ-TRIPOLLAR®) ΑΠΟ 50€

Θερμαίνουν τους ιστούς του χορίου, τα λιποκύτταρα και τα κύτταρα κολλαγόνου που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, μέχρις ότου αυτά συσταλούν και το δέρμα γίνει πιο σφικτό. Επιπλέον, ως αντίδραση στην εσωτερική θερμική βλάβη για την αποκατάστασή της, ο οργανισμός ενεργοποιεί τους ινοβλάστες για την παραγωγή νέου κολλαγόνου, παρέχοντας έτσι μακροχρόνια σύσφιξη του δέρματος με αποτέλεσμα ένα υγιέστερο, πιο λείο δέρμα και μια πιο νεανική εμφάνιση.

 

LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

Γυναικείο full body (full πόδια-full μπικίνι-μασχάλες) 150€ ανά συνεδρία.

Ανδρικό full body (πλάτη-ώμοι-μέση-θώρακας-κοιλιά) 150€ ανά συνεδρία.

 

 

 

*ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ

10 Φεβ 2020
Υγιές και σφριγηλό σώμα χωρίς κυτταρίτιδα!

16 Ιουλίου 2019

Το καλοκαίρι μαζί με τον καιρό αλλάζει και η διαθεσή μας ολοένα προς το καλύτερο. Ευαίσθητο σημείο καί μόνιμος φόβος κάθε γυναίκας είναι η ύπαρξη/εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Πώς μπορούμε να έχουμε ένα σώμα σφριγηλό χωρίς κυτταρίτιδα;

Tripollar RF body and skin treatment

Σύγχρονη μέθοδος σύσφιξης και περιποίησης του δέρματος, είτε στο σώμα, είτε στο πρόσωπο είναι η μέθοδος Tripollar RF body and skin treatment. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην ηλεκτρολιπόλυση μέσω τριπολικού ηλεκτρικού πεδίου συγκεκριμένης συχνότητας (RF).

Η εφαρμογή τέτοιου ηλεκτρικού πεδίου δημιουργεί εσωτερικά στο λιπώδη ιστό ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής έντασης και πόλωση με αποτέλεσμα να προάγει την τοπική λιπόλυση καθώς και ενεργοποίηση των ινοβλαστών οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη για τη σύσφιξη του δέρματος. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, χωρίς ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Endermologie ( LPG) Σώματος

Πρόκειται για την νέα γενιά endermologie, που απαιτεί λιγότερες θεραπείες και έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Στόχος είναι η βαθιά κυτταρίτιδα, η σύσφιξη, η τόνωση και η λιποδιάλυση.

Η θεραπεία γίνεται με ειδικούς  κυλίνδρους (μηχανικό λιπομασάζ) που διεγείρουν την κυκλοφορία της λέμφου, με αποτέλεσμα να αποβάλλεται πιο εύκολα το λίπος. Παράλληλα, διευκολύνεται η παραγωγή κολλαγόνου. Οι ειδικοί κύλινδροι εφαρμόζονται στο δέρμα και κινητοποιούν τα κύτταρα του. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται όχι μόνο αναδιάταξη του λίπους αλλά και σύσφιξη.

Μεσοθεραπεία Σώματος

Θεωρείται ως η καλύτερη μέθοδος της αισθητικής ιατρικής για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και της δερματικής χαλάρωσης, αλλά και άλλων αισθητικών προβλημάτων (ρυτίδες, τριχόπτωση, γήρανση του δέρματος, αλωπεκίες κλπ.).

Εφαρμόζεται με την τεχνική των μικροενέσεων “micro-injections” ή “multi-pricking” στις πάσχουσες περιοχές χρησιμοποιώντας μικροβελόνες μεγέθους 4mm (τόσο μικρές σαν τις τρίχες από τις βλεφαρίδες) με το Mesogan (ειδική συσκευή έγχυσης) χωρίς καθόλου πόνο.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως φυτικά σκευάσματα (εκχυλίσματα βοτάνων όπως  melilotus/hamamelis, cynara scolymus, hedera helix, fucus vesiculosus, arnica montana, silicae κλπ) που αυξάνουν τη λιπόλυση και διευκολύνουν την απελευθέρωση των λιποκυττάρων με αποτέλεσμα σύσφιξη και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες (καφεΐνη, προκαίνη, πεντοξυφιλίνη, υαλουρονιδάση κλπ) που έχουν λιπολυτικές, αγγειοσυσταλτικές, συσφικτικές και αποιδηματικές ιδιότητες βελτιώνοντας τη μικροκυκλοφορία  και την αποδόμηση των λιποκυττάρων.Απαιτούνται περίπου δέκα θεραπείες κάθε δέκα με 15 ημέρες και θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος κάθε χρόνο.

Lipolaser (Κυτταρίτιδα-Λιπόλυση)

Το χαμηλής συχνότητας λέιζερ ρευστοποιεί τον λιπώδη ιστό και κάνει πορώδη (διάτρητη) τη μεμβράνη των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό τους να «χύνεται» στον χώρο μεταξύ των κυττάρων. Από εκεί, καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλεται.
Είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Συνιστώνται 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα (μέρα παρά μέρα), για 2 με 4  εβδομάδες. Κάθε συνεδρία διαρκεί 15΄ και εφαρμόζεται στην περιφέρεια, τη μέση, την κοιλιά και τους γοφούς.
Η χρήση του Laser οδηγεί σε μείωση κατά μέσο όρο 8 πόντων από την περιφέρεια. Οι αλλαγές είναι αισθητές 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. 
Θεωρείται ασφαλής μέθοδος, αλλά δεν συστήνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας εξαρτάται και από την περιοχή του σώματος όπου εφαρμόζεται. Στα «εύκολα» σημεία ανήκει η κοιλιά. Ακολουθούν οι γλουτοί, το εσωτερικό των μηρών, τα γόνατα και τα μπράτσα.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)

www.drkalogeropoulos.com

www.dermaestheticlinic.com

10 Φεβ 2020
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Πόσα γνωρίζουμε για αυτά;

8 Σεπτεμβρίου 2019

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ομάδα νοσημάτων που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Το δέρμα κι οι βλεννογόνοι προσβάλλονται στα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα, γεγονός που τονίζει τον ρόλο του δερματολόγου στην διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων. Είναι από πιο διαδεδομένες ασθένειες, που δεν «ξεχωρίζουν» ηλικία, φύλο, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα πιο συχνά νοσήματα είναι τα κονδυλώματα (HPV), η μολυσματική τέρμινθος, η ουρηθριτιδα, ο έρπης και τελευταία επανέκαμψε η συφιλη. Πόσα όμως, γνωρίζουμε για αυτά;

ΚΟΝΔΥΛΏΜΑΤΑ Τα γεννητικά κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα, την περιγεννητική περιοχή και την περιοχή του πρωκτού και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Η θεραπεία με υπερπαλμικό laser CO2 εξαχνώνει τις βλάβες, χωρίς υποτροπή συνήθως, ανώδυνα, αναίμακτα και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση με laser διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας με τοπική αναισθησία.

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΉ ΤΈΡΜΙΝΘΟΣ Η μολυσματική τέρμινθος είναι μολυσματική δερματοπάθεια ιογενούς αιτιολογίας, ενώ προσβάλλει κυρίως τη γεννητική περιοχή του άνδρα και της γυναίκας, καθώς και τις μηρογεννητικές πτυχές. Είναι νόσος που μεταδίδεται με άμεση επαφή από τις βλάβες του δέρματος από άτομο σε άτομο. Η θεραπεία με υπερπαλμικό laser CO2 εξαχνώνει τις βλάβες χωρίς υποτροπή συνήθως, ανώδυνα, αναίμακτα και με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά με χρήση τοπικής αναισθησίας.

ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ Πρόκειται για μια χρόνια ή οξεία φλεγμονή της ουρήθρας. Συνήθως οφείλεται σε αποικισμό της από μικροοργανισμούς. Συχνά οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Προσβάλλει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Μπορεί να μεταδοθεί και με την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Τα φάρμακα που χορηγούνται έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας της ουρηθρίτιδας, καθώς και την πρόληψη εξάπλωσής της. Εάν η μόλυνση οφείλεται σε βακτήριο, είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών.

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΏΝ ΟΡΓΑΝΏΝ Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 αλλά μπορεί να προκληθεί και από τον HSV-1 και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, με άτομο το οποίο φέρει τον ιό. Τα πρώτα συμπτώματα του ενδέχεται να μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης καθώς και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αργότερα, μικρές φυσαλίδες γεμάτες υγρό ενδέχεται να εμφανιστούν, οι οποίες μπορεί να «σπάσουν» και να γίνουν επώδυνα έλκη ή διαβρώσεις. Τα συμπτώματα βελτιώνονται από μόνα τους, οι πληγές κλείνουν και ο ιός γίνεται ανενεργός, αλλά παραμένει στο σώμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η χορήγηση αντιικών φαρμάκων μειώνει τη βαρύτητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση συχνών επεισοδίων συνιστάται η προφυλακτική χορήγηση αντιιικής αγωγής, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα και η βαρύτητα των υποτροπών.

ΣΥΦΙΛΗ Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται συνήθως σεξουαλικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν η σύφιλη διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια, είναι εύκολο να θεραπευτεί με χάπια, με ενδοφλέβια έγχυση ή ενδομυϊκή ένεση.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD
Ειδικός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)
www.drkalogeropoulos.com
www.dermaestheticlinic.com

10 Φεβ 2020
Θεραπείες για να λάμψετε!

4 Ιανουαρίου 2020

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (PRP–VAMPIRE LIFT)

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο της αισθητικής Δερματολογίας η οποία έχει πολλαπλή δράση ως προς την αναζωογόνηση των ιστών του προσώπου. Με τους αυξητικούς παράγοντες ο ιστός του δέρματος αναπλάθεται πιο γρήγορα. Εφαρμόζεται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, τις  ρυτίδες του προσώπου, τη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος, καθώς και την αντιμετώπιση άλλων αισθητικών προβλημάτων όπως ουλές, αλωπεκία και τριχόπτωση και διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μεσοθεραπεία μιας και τα αποτελέσματά της είναι εμφανή έως και 1 χρόνο μετά την θεραπεία. Για μακροχρόνια αποτελέσματα συνιστάται επανάληψη της εφαρμογής ανά 2-3 μήνες.

ΑΗΑ PEELING

Είναι γνωστό ότι τα οξέα φρούτων μειώνουν τις συνεκτικές δυνάμεις μεταξύ των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και έτσι ενεργοποιείται η φυσική διαδικασία κυτταρικής ανανέωσης. Η επιδερμίδα αποκτά απαλή υφή, λάμψη και υγιή όψη, ενώ γίνεται περισσότερο συμπαγής και ανθεκτική.Για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να γίνουν 3-4 επαναλήψεις.

Τα διαλύματα απολέπισης με γλυκολικό οξύ μόνα ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους μπορούν να αποτελέσουν ιδεώδεις λύσεις σε πολλά δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, το μέλασμα (πανάδες), οι ακτινικές υπερκερατώσεις, οι ρυτίδες, οι ηλιακές φακίδες κα

OxyGeneo™ ΑΠΟΛΕΠΙΖΕΙ, ΟΞΥΓΟΝΩΝΕΙ, ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΙ

Tο OxyGeneo™ είναι η one-stop περιποίηση προσώπου που απαλύνει τις λεπτές γραμμές, μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων, αναζωογονεί το θαμπό και άτονο δέρμα και προσφέρει ένα ορατά λαμπερό και υγιές δέρμα. Το OxyGeneo™ ενεργοποιεί το φυσικό μηχανισμό του οργανισμού και διοχετεύει οξυγόνο στην περιοχή θεραπείας. Ταυτόχρονα, απολεπίζει το δέρμα και δημιουργεί το βέλτιστο περιβάλλον για τη διοχέτευση και απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών ουσιών τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά.

Θα δείτε τα φυσικά πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας θεραπεία. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα ωστόσο, συνιστάται να κάνετε μια ολοκληρωμένη σειρά θεραπειών (4-6 ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τις ανάγκες του δέρματος).

BOTOX-DYSPORT

Είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης. Περιλαμβάνει μια σειρά από μικροσκοπικές εγχύσεις με BOTOX στην περιοχή του προσώπου από Ιατρό Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό. Η συγκεκριμένη αγωγή είναι η Νο 1 θεραπεία σε όλο τον κόσμο μιας και συνδυάζει θεαματικά αποτελέσματα, ελάχιστο χρόνο εφαρμογής, αναστρέψιμο αποτέλεσμα, καμία παρενέργεια και χαμηλό κόστος σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα έρχονται σταδιακά, διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10’. Οι μονάδες  του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να καθοριστεί από τον ιατρό, ο οποίος κρίνει και αποφασίζει τα ακριβή σημεία, στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνήθως, δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό μιας και ο πόνος είναι ανεπαίσθητος, ενώ σε περίπτωση ενόχλησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τοπική αναισθητική κρέμα.

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Το υαλουρονικό οξύ είναι δομικό συστατικό του δέρματος που φυσιολογικά υπάρχει σε όλους μας, αλλά η παρουσία του μειώνεται με την πάροδο των ετών.Το υλικό αυτό ενίεται αμέσως κάτω από το δέρμα με λεπτότατες βελόνες και η όλη διαδικασία δεν πονά σχεδόν καθόλου (με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας). Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και διαρκεί αρκετούς μήνες (6 έως 9).

Πρόκειται για υλικά, τα οποία ενίονται εντός του δέρματος με σκοπό να βελτιώσουν τις λεπτές ή τις βαθιές ρυτίδες, τις ρινοπαρειακές αύλακες, τα ζυγωματικά, τον όγκο των χειλιών, τις ατροφίες ή την εμφάνιση των ουλών, τις λεπτές ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια.

Η θεραπεία στοχεύει στην εξαφάνιση των ρυτίδων της επιφάνειας του δέρματος, γεμίζοντας την πτύχωση κάτω από αυτές. Εμφανίζει άμεσα αποτελέσματα και η εφαρμογή της γίνεται εύκολα μέσα σε 30 λεπτά. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό τι ακριβώς μπορείτε να περιμένετε μετά από κάθε εμφύτευση, όπως επίσης να καθορίσετε σε ποιες περιοχές του προσώπου σας μπορεί να εφαρμοστεί.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MD

Ειδικός Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Μέλος της Αμερικάνικης (AAD) και Ευρωπαικής (EADV) Ακαδημίας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής (ASDS)

 

www.drkalogeropoulos.com

www.dermaestheticlinic.com

22 Δεκ 2011
Προσφορά

Προσφορά 50% στις laser θεραπείες και 30% στις ενέσιμες (botox, fillers, μεσοθεραπείες)

01 Ιούλ 2011
Καλοκαίρι και προστασία!

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ο ήλιος καίει από πολύ νωρίς το πρωί. Οφείλουμε να προστατευόμαστε εμείς και τα παιδιά μας, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας: Αντιηλιακό 20 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο, ανανέωσή του κάθε δύο ώρες και καπέλο οπωσδήποτε!Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανάλογα και με τον τύπο δέρματος που διαθέτετε, μπορείτε να βρείτε στο μενού ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, στην αντίστοιχη υποκατηγορία. Καλό καλοκαίρι!

03 Δεκ 2010
Περιποιηθείτε τον εαυτό σας εν όψει εορτών!

Οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές πλησιάζουν! Εποχή δώρων! Μαζί με τις προετοιμασίες για τα γιορτινά τραπέζια και τις ατελείωτες ώρες ψαξίματος για δώρα, κάντε ένα δώρο και στον πολύτιμο φίλο σας: τον εαυτό σας! Ενημερωθείτε από τον τομέα Δερματολογία, ανακαλύψτε τις προσωπικές σας ανάγκες και περιποιηθείτε τον εαυτό σας χαρίζοντάς του το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Για να έχετε και εσείς την λάμψη και την ομορφιά των πιο χαρούμενων εορτών του χρόνου, κλείστε έγαιρα το ραντεβού σας με τον Δρ. Καλογερόπουλο! Καλές Γιορτές!

Βασ. Γεωργίου 20 & Κουντουριώτου 147, 18535 Πειραιάς, 1ος Όροφος,
Τηλ.: 210 4122 095, Κιν.: 693 2589 828,
Φαξ: 210 4122 384,
e-mail: info@drkalogeropoulos.com

Newsletter

Για να λαμβάνετε τα νέα μας

ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ:

Μήπως το δέρμα σας γερνάει γρηγορότερα από εσάς; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας… Χάρη στις νέες τεχνολογίες, στις νέες τεχνικές καις τις συνεχώς διευρυνόμενες δεξιότητες των δερματολόγων, δεν είναι πλέον απαραίτητο να ζείτε με τα ορατά σημάδια της ηλικίας και του ήλιου. Μάλιστα, οι πρόσφατες εξελίξεις δίνουν τη δυνατότητα στους δερματολόγους να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία δερματικών παθήσεων παιδιών και ενηλίκων, που παλαιότερα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ή απαιτούσαν ριζικές επεμβάσεις και μεγάλη περίοδο ανάρρωσης. Τώρα που οι δερματολόγοι μπορούν να προλαμβάνουν, να διατηρούν ακόμα και να επαναφέρουν μια νεανική εμφάνιση σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το υγιές δέρμα και οι σωστές συνθήκες περιποίησής τους έχουν αφετηρία την παιδική ηλικία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της θετικής εικόνας του εαυτού μας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μας ακολουθήσετε, καθώς ανασκοπούμε στα στάδια της ζωής, τα συνηθέστερα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με κάθε στάδιο και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στην αντιμετώπισή τους και στη μείωση των εμφανών σημαδιών της γήρανσης.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Προβλήματα κατά τη γέννηση

Δερματικά προβλήματα εμφανίζονται συχνά κατά τη γέννηση. Συγγενείς δερματικές βλάβες, αιμαγγειώματα και σπίλοι μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους στα νεογνά. «Ιδιαίτερα οι συγγενείς δερματικές βλάβες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία στην οικογένεια που περιμένει ένα τέλειο μωρό», σημειώνει ο δερματολόγος L.F. Eichenfield, MD, Διευθυντής στο τμήμα παιδικής και εφηβικής δερματολογίας του παιδιατρικού νοσοκομείου του Σαν Ντιέγκο και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. «Αν και ορισμένα αιμαγγειώματα είναι μικρής σημασίας και στερούνται ιατρικών επιπλοκών, άλλα είναι περισσότερο σοβαρά και μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και λειτουργικές μειονεξίες».

Ευτυχώς στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές, οφειλόμενες κατά ένα μέρος στην επιστημονική πρόοδο ως προς την κατανόηση της βιολογίας των βλαβών, αλλά και στην εξέλιξη των τεχνικών laser.

Ο Δρ. Eichenfield συμπληρώνει πως «η συνετή εφαρμογή φαρμακευτικής και θεραπευτικής αγωγής μπορεί να έχει θεαματικά και θετικά αποτελέσματα στα βρέφη και στα παιδιά αποτρέποντας μια ζωή με δυσμορφία και ψυχολογικά προβλήματα». Επίσης, σημειώνει πως η πρόσφατη πρόοδος στις αναισθητικές κρέμες, κάνει τις δερματικές θεραπείες σημαντικά λιγότερο επώδυνες απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Μεγαλώνοντας

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι δερματικές βλάβες, τα αιμαγγειώματα, ακόμα και η πρόωρη εμφάνιση της ακμής απειλούν το «μαλακό» παιδικό «δερματάκι».

Είναι παρήγορο για τα παιδιά και τους γονείς τους να γνωρίζουν πως οι καταστάσεις αυτές αντιμετωπίζονται με άριστα αποτελέσματα. Οι γονείς επίσης θα πρέπει να μεριμνούν, ώστε τα παιδιά τους να μην εκτίθενται στον ήλιο για πολλή ώρα, χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία, καθώς φαίνεται πως η τάση για ανάπτυξη δερματικού καρκίνου σε μεγαλύτερες ηλικίες πηγάζει από την παιδική ηλικία.

Τραύματα και ουλές

Καθώς η παιδική ηλικία συνοδεύεται από έντονη δραστηριότητα, είναι φυσικό τα παιδιά να έχουν την εμπειρία τυχαίων τραυματισμών.

Η σωστή περιποίηση της πληγής ευνοεί την επούλωση χωρίς να αφήνει ουλή, αναπόφευκτα όμως κάποιοι σοβαρότεροι τραυματισμοί αφήνουν το σημάδι τους στο σώμα. Ευτυχώς, οι νέες τεχνικές laser και τοπικές φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά αυτές τις ατέλειες.

Πρόληψη ρυτίδων

Η εμφάνιση λεπτών γραμμώσεων και ελαφρά θαμπάδα στο δέρμα δεν είναι ασυνήθη ακόμη και σ’ αυτό το νεανικό στάδιο. Σύμφωνα με το δερματοχειρουργό του Σαν Φρανσίσκο Richard Glogau, η ρυτίδα είναι η κοσμητική εμφάνιση μια πτυχής ή γράμμωσης στο δέρμα που οφείλεται στο συνδυασμό της επερχόμενης γήρανσης και των βλαβών από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. «Ουσιαστικά, μια ρυτίδα είναι το τελικό αποτέλεσμα των μοριακών αλλαγών που εμφανίζονται στην ελαστικότητα του δέρματός μας και οι οποίες οφείλονται στην καταστροφή των κολλαγόνων και ελαστικών ινών», εξηγεί ο Dr. Glogau.

Αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη τους, είναι δυνατόν να συσσωρευτούν αργότερα, γι’ αυτό καλό είναι να πάρεις τώρα μερικά μέτρα αν θέλεις να διατηρήσεις το πρόσωπό σου φρέσκο και σφριγηλό για πολλά χρόνια.

Κλινικά ελεγμένες και εγκεκριμένες κρέμες και λοσιόν μπορεί να προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Οι καλύτερες έχουν προληπτική και θεραπευτική αξία και μπορεί να χρησιμοποιηθούν εφ’ όρου ζωής. Ακόμη και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις ρυτίδων και άλλων ατελειών του προσώπου, αυτές οι κρέμες συχνά συνδυάζονται με άλλες θεραπείες για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Έχει αποδειχθεί ότι με τη χρήση ρετινοϊδών και αλφαυδροξυοξέων είναι δυνατόν να καθυστερήσουμε σε ένα βαθμό την αρχόμενη διαδικασία της γήρανσης, διεγείροντας την εναπόθεση νέου κολλαγόνου, λέει ο Dr. Glogau. «Τα τοπικά φάρμακα και οι μέθοδοι ανάπλασης βελτιώνουν την εμφάνιση μιας υπάρχουσας ρυτίδας, ενώ τα αντηλιακά και η σωστή προστασία από τον ήλιο προλαμβάνουν τη ζημιά που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες».

Μια άλλη στρατηγική, που χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση των γραμμώσεων και των ρυτίδων, είναι η εφαρμογή των εμφυτευμάτων. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται γενικά για να γεμίσουν ρυτίδες, πτυχές και βαθουλώματα του προσώπου, έτσι ώστε να το κάνουν λείο και σφριγηλό.

Μια πολύ δημοφιλής ουσία κατά των ρυτίδων είναι η Botulinum Toxin Τύπου Α (Botox, Dysport). Αυτή η ουσία χορηγείται σε πολύ μικρές ποσότητες με ενέσιμο τρόπο, σε καθορισμένους μυς του προσώπου και τους μπλοκάρει με αποτέλεσμα να σταματήσει τις συσπάσεις τους. Έτσι, σταματάει και το δέρμα να ρυτιδώνεται. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ ασφαλής και πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τις λεπτές ρυτίδες του μετώπου, των φρυδιών, των ματιών και της μύτης, χωρίς να απαιτείται χρόνος ανάρρωσης.

Μια άλλη πολύ αποτελεσματική θεραπεία ανανέωσης του προσώπου είναι ένα επιφανειακό ή ήπιο χημικό πήλιγκ, το οποίο προσφέρει γενικά ανάπλαση και φρεσκάρισμα στο δέρμα. Σ’ αυτή τη θεραπεία εφαρμόζεται ένα χημικό διάλυμα, το οποίο απομακρύνει τις εξωτερικές στοιβάδες του γηρασμένου, με λεκέδες, θαμπού ή με διάφορες ατέλειες δέρματος. Φρέσκο, νεοσχηματισμένο δέρμα, το οποίο είναι πιο λείο και ομοιόμορφο στο χρώμα, δημιουργεί μια πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση.

Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας υποδείξει πιο ειδικά ποια απ’ αυτές τις μεθόδους ή ποια σειρά μεθόδων θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για σας.

Απ' όλα τα θαύματα της ζωής, το πιο αξιοθαύμαστο είναι η δημιουργία μιας ζωής. Συγχρόνως όμως η εγκυμοσύνη είναι μια επιβάρυνση για όλο το σώμα και «πολλές επιδράσεις δείχνουν στο δέρμα.

Πολλές από τις ραβδώσεις (ραγάδες) που εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη κάποια στιγμή εξαφανίζονται, ενώ άλλες δε φεύγουν ποτέ. Οι θεραπείες με Laser προσφέρουν έναν απλό τρόπο ελάττωσης αυτών των δυσάρεστων σημαδιών. Επίσης, κιρσοί και ευρυαγγείες συχνά είναι συνυφασμένες με την εγκυμοσύνη κι ευτυχώς υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που εξαλείφουν αυτά τα προβλήματα. Στο επόμενο κεφάλαιο (ηλικίες 30-40) θα βρείτε λεπτομερή πληροφόρηση για τη θεραπεία των φλεβών. Ομοίως, ενώ οι πιο πολλές γυναίκες χάνουν το βάρος που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά από έξι με 12 μήνες, μερικές φορές το πάχος ανθίσταται σ’ όλες τις δίαιτες κι ασκήσεις γυμναστικής. H λιποαναρρόφηση, μια πολύ ασφαλής μέθοδος, όταν ασκείται από ένα ειδικά εκπαιδευμένο δερματολόγο, μπορεί να αφαιρέσει το τελευταίο εναπομείναν πάχος μετά την εγκυμοσύνη. Αυτή η μέθοδος καλύπτεται με περισσότερες λεπτομέρειες στο κεφαλαίο για τις ηλικίες 40-55.

Η εγκυμοσύνη επίσης προκαλεί έναν αριθμό ορμονικών αλλαγών στο γυναίκειο σώμα, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα ανεπιθύμητες επιδράσεις. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από υπερβολική ανάπτυξη τριχοφυΐας μέχρι δυσχρωμίες η υπέρχρωση του δέρματος, από όψιμη έξαρση ακμής μέχρι απώλεια μαλλιών και μερικές άλλες πιθανόν σοβαρές διαταραχές της υγείας. H συμβουλή του γυναικολόγου σας καθώς και του δερματολόγου σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα συμπτώματα και τις αιτίες τους και να καθορίσετε τις καλύτερες μεθόδους για να τις θεραπεύσετε.

Τα αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Μερικές από τις πιο κοινές ανεπιθύμητες επιδράσεις που σχετίζονται με το δέρμα είναι διαταραχές στο χρώμα του δέρματος.

Χημικό πίλινγκ, και laser θεραπείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση αυτών των καταστάσεων.

Ηλικίες 30-40

Αν και σε μικρό βαθμό, το πέρασμα του χρόνου αρχίζει να γίνεται εμφανές σε αυτή τη δεκαετία. Κάποιες βλάβες από την έκθεση στον ήλιο, κάποιες προεξοχές στην κοιλιά και τους μηρούς, κάποιες ρυτίδες στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια και το στόμα, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός φλεβών στο πρόσωπο κιρσών και ευρυαγγειών στα πόδια είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους. Σε αυτό το στάδιο όμως, μια έγκαιρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε αλλαγής στο δέρμα οδηγεί σχεδόν πάντα σε επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, οι επιλογές στον τρόπο ζωής αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο. Ιδανικά, η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται μεταξύ της 10ης πμ και της 4ης μ.μ., οπότε και οι ακτίνες του ήλιου είναι εντονότερες και θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντηλιακό πριν την έκθεση στον ήλιο. Σ’ αυτή την ηλικία είναι καλό να αρχίσει κάποιος να αυτοεξετάζεται μηνιαίως για να ελέγχει για δερματικό καρκίνο. Αν κάποιος διαπιστώσει ύποπτους σπίλους, σκούρα σημάδια ή ασυνήθεις αλλαγές στο δέρμα, θα πρέπει το συντομότερο να επισκεφθεί το δερματολόγο του για να τα εξετάσει, γιατί είναι πιθανό να πρόκειται για πρώιμα σημάδια δερματικού καρκίνου.

Κιρσοί και Ευρυαγγείες

Αν και πρωταρχικά αντιμετωπίζονται ως αισθητικό πρόβλημα, οι αγγειακές διαταραχές, όπως οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα. Μπορούν να προκαλέσουν άλγος και κόπωση στα πόδια, και σε μερικές περιπτώσεις προκαλούν κυκλοφορικές διαταραχές με ενδεχόμενες σοβαρές επιπλοκές. Το να αντιμετωπίσει κάποιος από νωρίς αυτές τις καταστάσεις αποτελεί έξυπνη κίνηση και από ιατρικής πλευράς, αλλά και από πλευράς απλούστευσης της θεραπευτικής διαδικασίας.

Αν και ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής αιτία αυτών των καταστάσεων, υπάρχουν ευχάριστα νέα ως προς την πρόοδο της θεραπευτικής αντιμετώπισής τους. Ο χρυσός κανόνας της θεραπείας παραμένει η σκληροθεραπεία, όπου ενίεται ένα διάλυμα απ’ ευθείας μέσα στη φλέβα, το οποίο προκαλεί τη διάλυσή της και την επαναρρόφησή της από τον οργανισμό.

Επιπρόσθετα, όλο και περισσότεροι δερματολόγοι στρέφονται προς νεότερες τεχνολογίες, όπως τα laser και τις πηγές παλμικού φωτός. Σε ορισμένους τύπους φλεβικών προβλημάτων, μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά της παραδοσιακής φλεβοχειρουργικής στο νοσοκομείο δυο πρόσφατες και σε ελάχιστο βαθμό επεμβατικές μέθοδοι, η περιπατική φλεβεκτομή ή η VENUS closure. Με αυτές τις νέες τεχνικές αφαιρείται ή καταστρέφεται η ελαττωματική φλέβα στο χώρο του ιατρείου.

Ηλικίες 40-55

Λένε πως η ζωή αρχίζει στα 40. Θα έπρεπε να προσθέσουν πως και τα σημάδια του χρόνου αρχίζουν στα 40!

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει λόγος για απογοήτευση. Οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών είναι πιο υγιείς και πιο δραστήριοι από ποτέ. Η επιθετική αντιμετώπιση του επηρεασμένου από τον ήλιο δέρματος και των αισθητικών ψεγαδιών μπορεί να διατηρήσει τη νεανική εμφάνιση του δέρματος και του σώματος, ώστε να ταιριάζει με τη νεανική ψυχική διάθεση. Η συνέχιση της άσκησης και της σωστής διατροφής είναι σημαντική για την καρδιά, τα οστά, τη δύναμη και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, αλλά και του δέρματος και της γενικότερης εμφάνισης.

Ρυτίδες και Σακούλες

Καθώς αθροίζονται τα σχετικώς μικρά ψεγάδια στο πρόσωπο, το αποτέλεσμα είναι μια ζωντανή προσωπικότητα πίσω από ένα κουρασμένο πρόσωπο. Οι αλλαγές που άρχισαν στα 30 γίνονται εντονότερες, με τις γραμμώσεις από τη σύσπαση των μυών να παραμένουν και μετά τη χαλάρωσή τους, το «κρέμασμα» από την επίδραση της βαρύτητας και την αυξημένη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, τις σκούρες κηλίδες της ηλικίας που γίνονται εμφανέστερες και γενικότερα τη μειωμένη ανάρρωση του δέρματος από την κακοποίηση του άγχους και της κούρασης. Ανάμεσα στις προσεγγίσεις, που υιοθετούν οι δερματολόγοι για να αναχαιτίσουν τα σημάδια ενός προσώπου που μεγαλώνει σε αυτή την ηλικία, είναι:

Το γέμισμα των ρυτίδων και η μεταφορά λίπους για το γέμισμα και την υπογράμμιση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Οι ενέσεις τοξίνης botulinum για τη βελτίωση των γραμμώσεων και των ρυτίδων, που σχετίζονται με την έκφραση.

Η βλεφαροπλαστική για την αφαίρεση του δέρματος και του λίπους, που περισσεύει από τα βλέφαρα.

Η ανόρθωση φρυδιών, ώστε να μην κρεμάνε πάνω από τα μάτια και να μειώνονται επίσης οι ρυτίδες του μετώπου.

Το χημικό πήλιγκ για την αναγέννηση του δέρματος με σημαντικές ρυτίδες, βλάβες από τον ήλιο και αποχρωματισμούς.

Η αναγέννηση επιφάνειας με laser, ώστε να εξουδετερώνονται οι ρυτίδες και να αντιμετωπίζονται άλλα ψεγάδια του προσώπου, όπως σημάδια από τη γέννηση και έγχρωμες αλλοιώσεις, σπασμένα τριχοειδή και ακανόνιστος χρωματισμός του δέρματος.

Η μικροδερμοαπόξεση για την αφαίρεση της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος και την εξομάλυνση του δέρματος γενικότερα.

Θεραπείες για το Λαιμό και τις Παρειές

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός τεχνικών αναγέννησης προσώπου που χρησιμοποιούνται είτε μόνες είτε σε συνδυασμό για την επιτυχή αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων του λαιμού και των παρειών. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χημικά peeling, αναγέννηση επιφάνειας δέρματος με laser, θεραπεία με τοξίνη botulinum, λιποαναρρόφηση και λίφτιγκ λαιμού.

Λιποαναρρόφηση

Η συμπαγής συσσώρευση λίπους είναι αναπόφευκτη, καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες περνάνε την ηλικία των 40. Η δυνατότητα της ασφαλούς και αποτελεσματικής λιποαναρρόφησης οφείλεται κυρίως στο δερματολόγο, που εφηύρε τη διογκωτική τεχνική της τοπικής αναισθησίας. Αυτή η σημαντική εξέλιξη, συμπληρωμένη από νέα εργαλεία, επιτρέπει τη λιποαναρρόφηση να γίνεται στο ιατρείο με μεγάλη ασφάλεια και σπουδαία αποτελέσματα για τον ασθενή.

Με τη διογκωτική λιποαναρρόφηση, αφαιρούνται αποθέματα λίπους που είναι ανθεκτικά στη δίαιτα και τη γυμναστική, όπου και αν βρίσκονται στο σώμα: γοφοί, μηροί, κοιλιά, χέρια, πόδια και πλάτη. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στους δερματολόγους να διαμορφώνουν με ακρίβεια το σχήμα του σώματος με λίγες παρενέργειες και ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης.

Όταν πραγματοποιείται από δερματολόγο σε εξωνοσοκομειακό ιατρείο με τοπική αναισθησία, η διογκωτική λιποαναρρόφηση είναι από τις ασφαλέστερες τεχνικές που χρησιμοποιείται σήμερα στις ΗΠΑ, αλλά και η πιο εκλεπτυσμένη και αισθητικά ικανοποιητική.

Σπίλοι, ακροχορδές και ογκίδια δέρματος

Το πέρασμα του χρόνου κάνει το σώμα πιο επιρρεπές σε μικρά εξογκώματα, όπως οι σπίλοι και οι ακροχορδόνες, δηλαδή μικρά κομμάτια δέρματος που περισσεύουν και εμφανίζονται οπουδήποτε χωρίς εμφανές λόγο. Ευτυχώς, αρκετές απλές και αποτελεσματικές τεχνικές μπορούν να αφαιρέσουν αυτά τα εξογκώματα γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς διακοπή των δραστηριοτήτων του ατόμου.

Ηλικίες 55 και άνω

Σήμερα στην εποχή του 21ου αιώνα, όταν κάποιος φτάνει την ηλικία των 55, συνήθως σημαίνει ότι έχει μπροστά του δεκαετίες καλής και υγιούς ζωής. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και τα ετήσια check-ups φροντίζουν τη συντήρηση του οργανισμού συνολικά, ενώ ο δερματολόγος φροντίζει το δέρμα και τα εξαρτήματά του (τρίχες, νύχια). Μάλιστα, οι δερματολόγοι έχουν όλο και περισσότερους δυναμικούς και δραστήριους ασθενείς των 70 και 80 χρόνων που επιθυμούν να διατηρήσουν μια υγιή και ωραία εμφάνιση.

Συνδυαστικές θεραπείες

Η περίοδος αυτή αναφέρεται συχνά ως «η ηλικία των συνδυαστικών θεραπειών» γιατί όλα τα εργαλεία και οι τεχνικές του δερματολόγου είναι πλέον διαθέσιμες. Η θεραπεία με laser, η λιποαναρρόφηση, το χημικό peeling, το γέμισμα των ρυτίδων, η βλεφαροπλαστική, η αποκατάσταση μαλλιών και άλλες τεχνικές βοηθούν στο να φαίνεται κάποιος αυτής της ηλικίας όσο νέος αισθάνεται.

Καρκίνος Δέρματος

«Αν και ο δερματικός καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, η επίπτωσή του είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 50 και μετά», προειδοποιεί η Mary Maloney, MD, καθηγήτρια του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Ουόρτσεστερ. Η Δρ. Maloney εκτιμά, ότι ένας στους εφτά ανθρώπους στις ΗΠΑ θα αναπτύξει κάποια μορφή δερματικού καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα και ένα σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακόμα και έως 50%.

«Γι’ αυτό, η αντηλιακή προστασία είναι τόσο σημαντική – όχι μόνο για να προλαμβάνονται οι ρυτίδες και τα άλλα σημάδια του γήρατος, αλλά κυρίως για να προλαμβάνεται ο δερματικός καρκίνος», προσθέτει. «Ευτυχώς οι περισσότεροι καρκίνοι δέρματος θεραπεύονται, ιδιαίτερα αν διαγνωσθούν και αντιμετωπισθούν εγκαίρως».

Υπάρχουν τρεις τύποι δερματικού καρκίνου, για τους οποίους θα έπρεπε να προσέχει κανείς – το βασικοκυτταρικό, τον ακανθοκυτταρικό και το πιο επικίνδυνο κακοήθες μελάνωμα. Οι κυριότερες θεραπείες δερματικού καρκίνου περιλαμβάνουν:

Cutterage: ένα αιχμηρό εργαλείο χρησιμοποιείται για να αποξεσθεί ο κακοήθης ιστός και στη συνέχεια μια ηλεκτρική βελόνα καταστρέφει τον καρκινικό ιστό που έμεινε.

Χειρουργική εξαίρεση: αφαιρείται το δέρμα με την εξεργασία και στη συνέχεια η πληγή κλείνει με ράμματα.

Κρυοχειρουργική: τοποθετείται υγρό άζωτο απ’ ευθείας στο δέρμα, το παγώνει και καταστρέφεται ο καρκινικός ιστός.

Τοπική χημειοθεραπεία: τοποθετούνται πάνω στο δέρμα χημικά που καταστρέφουν τις προκαρκινικές βλάβες.

Χειρουργική laser: η ενέργεια του φωτός laser μπορεί να κόψει ή να εξατμίσει τον καρκινικό ιστό.

Mohs μικροχειρουργική τεχνική: η τεχνική αυτή έχει αναπτυχθεί από δερματολόγους και χρησιμοποιείται συνήθως για την αφαίρεση πιο σύνθετων δερματικών καρκίνων (πχ στο βλέφαρο ή στο πλάι της μύτης) ή μεγάλως επεκτατικών επαναλαμβανόμενων όγκων. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στον Mohs χειρουργό να αφαιρεί με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα σε στρώσεις, με τη βοήθεια μικροσκοπίου επιτυγχάνοντας μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Banner_kalogeropoulos